Relatiegeschenken aftrekbaar - CadeauXperts

Passende, innovatieve cadeaus voor de zakelijke markt

Relatiegeschenken aftrekbaar

Meer Inspiratie

Een cadeaubon als relatiegeschenk fiscaal aftrekken: dit moet je weten

Wil je jouw personeel en andere betrokkenen van het bedrijf verrassen met een relatiegeschenk? Het geven van een cadeau is vaak net zo leuk als het krijgen ervan! Het zorgt immers voor een lach op het gezicht en kan zorgen voor meer loyaliteit naar het bedrijf toe. Met een groot aantal mogelijkheden heb je te allen tijde een oplossing die het beste bij de gelegenheid past. Het kan jou ook voordelen opleveren. Want wist je dat je een cadeaubon als relatiegeschenk fiscaal af kan trekken bij de belastingaangifte? Voordat je dit doet, zijn er een aantal zaken die je in het achterhoofd moet houden.

Het belang van een relatiegeschenk

Unieke relatiegeschenken lijken in eerste instantie niet belangrijk. Toch kunnen ze voor jouw bedrijf veel voordelen opleveren. Door eens in het jaar het personeel te verrassen met een geschenk kan je ervoor zorgen dat zij zich gewaardeerd voelen. Iedere dag staat het personeel voor jou klaar, dus een keer wat terug doen is nodig om de betrokkenheid te waarborgen. Daarnaast geeft het onbewust ook reclame voor jouw bedrijf. Relatiegeschenken zijn vaak voorzien van de naam of het logo, dus tijdens het gebruik van het geschenk is de naam goed zichtbaar. Het kan jouw bedrijf dus ook weer laten groeien.

De wetgeving rondom relatiegeschenken bij de inkomstenbelasting

Om erachter te komen of jouw cadeaubon als relatiegeschenk fiscaal voordelen op kan leveren is het verstandig om naar de wetgeving te kijken. Bij de inkomstenbelasting stond het in de oude Oort-wetgeving specifiek vermeld dat relatiegeschenken maximaal 50 gulden mochten zijn. De term ‘relatiegeschenk’ is vandaag de dag niet meer in de wet terug te vinden, maar staan de ‘representatiekosten’ vermeld. Deze kosten voor een cadeau voor personeel zijn aftrekbaar bij de belasting. Wel moet je rekening houden met een maximaal bedrag van 4600 euro per jaar of een aftrek van 80 procent bij de inkomstenbelasting.

Voor promotionele doeleinden gebruiken

Wil je de originele relatiegeschenken voor promotionele doeleinden gebruiken? Dan mag je deze ook aftrekken bij de belasting. De duurzame relatiegeschenken die je dus uitdeelt bij een evenement zullen binnen de aftrekposten vallen. Tenzij je dusdanige hoge kosten maakt, dat deze buiten proporties zijn. Je kan tevens andere bedrijven sponsoren door jouw naam op een T-shirt te laten plaatsen of een cadeaubon geven tijdens een loterij, zonder dat je voor verrassingen komt te staan bij de Belastingdienst.

De regels bij omzetbelasting

Bij de omzetbelasting gelden weer andere regels als het gaat om een cadeaubon als relatiegeschenk en fiscaal voordeel. Bij de omzetbelasting is de reclame of sponsoring aftrekbaar, mits de klant recht heeft op vooraftrek. Bij relatiegeschenken zijn er juist weer wel beperkingen. Deze beperkingen komen tot stand door een aantal voorwaarden. Denk als eerste aan wanneer de ontvanger het relatiegeschenk zelf heeft gekocht en minder dan 30 procent kan aftrekken of wanneer de ontvanger al meer dan 227 euro exclusief btw aan giften heeft ontvangen. In dit geval zal de cadeaubon als relatiegeschenk fiscaal geen voordelen opleveren.

Kies een goed bedrag voor de geschenken

Zoals al eerder aangegeven zijn er bedragen verbonden aan de aftrekbaarheid van de geschenken. Een cadeau voor personeel aftrekbaar maken kan uitsluitend wanneer de giften niet boven de 227 euro exclusief btw uitkomen. Geef je dus meerdere geschenken per jaar, moet je de bedragen goed in de gaten houden. Daarbij vallen niet alleen de geschenken binnen deze bedragen, maar ook de feesten en uitstapjes die je maakt met het team.

Begin met het zoeken van jouw volgende geschenk

Als je als ondernemer jouw cadeaubon voor personeel fiscaal af wilt trekken, kan je direct kijken naar de mogelijkheden. Er zijn een groot aantal cadeaubonnen te verkrijgen, welke allemaal een ander doeleind kunnen hebben. Ga jij voor een hotelbon, een dinerbon of toch een cadeaubon van een bepaald merk? De cadeaubonnen doen het altijd goed en zorgen ervoor dat het personeel en de zakenrelaties zich gewaardeerd voelen binnen het bedrijf.